بهترین روش های یادگیری با تقویت حافظه بلند مدت و بهبود عملکرد مغز به درک عمیق مفاهیم پیچیده درسی کمک می کنند. به گفته دکتر ماکان آریا پارسا منظور از بهترین روش برای یادگیری در واقع انتخاب روش مطالعه صحیح است که بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان آن را نادیده می گیرند. انتخاب بهترین روش مطالعه موجب می شود تا یادگیرندگان به پتانسیل کامل خود دست یابند. این در حالی است که روش های مطالعه ضعیف و ناکارآمد بدون توجه به میزان تلاش یادگیرندگان می توانند هر گونه پیشرفت واقعی را از بین ببرند. واقعیت این است که بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان از تکنیک های مطالعه ناکارآمد استفاده می کنند. تقریبا 85% از آنها به بازخوانی تکیه می نمایند که روشی با حداقل میزان بهره وری است.

در حال حاضر سبک های یادگیری ارائه شده توسط محققان نسبت به بازخوانی برتری خاصی دارند. با این حال به طور شگفت انگیزی تعداد اندکی از دانش آموزان تا به حال حتی نام آنها را شنیده اند. استفاده موثر از بهترین روش های یادگیری و همچنین روش های یادگیری سریع نه تنها به شما برتری خاصی در کسب دانش می دهد بلکه در دنیای رقابتی آموزش چند قدم شما را جلوتر از بقیه می برد.

در این محتوا قصد داریم شما را با بهترین و جدیدترین متدهای یادگیری در دنیا آشنا کنیم  تا با روش های یادگیری سریع مهارت های یادگیری تان را ارتقاء دهید.

موثرترین روش‌های یادگیری کدامند؟

بهترین روش های یادگیری کدامند؟ چگونه می توان بدون زحمت زیاد نمرات بالایی را در مدارس و دانشگاه ها کسب کرد؟ متاسفانه پاسخ ساده ای برای این سوال ها وجود ندارد. بر باور دکتر ماکان آریا پارسا بهترین تکنیک های یادگیری اغلب فردی هستند و استفاده از آنها به موقعیت های خاص بستگی دارد. به عنوان مثال شما باید ریاضیات را به روشی کاملاً متفاوت با درس تاریخ مطالعه کنید. تحقیقات در حوزۀ یادگیری اطلاعات مفیدی را در مورد نحوه یادگیری مؤثرتر و همچنین نحوه عملکرد مغز در هنگام یادگیری ارائه می دهند. این بدان معنی است که می توانیم استراتژی یادگیری شخصی خود را با موثرترین روش های یادگیری تلفیق نماییم تا یادگیری خود را به بالاترین پتانسیل برسانیم. همواره این نکته مهم را نیز به یاد داشته باشید که یادگیری باید از روش های هوشمندانه صورت بگیرد نه با مشقت و سختی.

انواع روش های یادگیری

مقایسه بهترین روش های یادگیری

همه شیوه های مطالعه شایستگی های خاص خود را دارند. با این حال تکنیک های فعال که بر کاربرد دانش تأکید می کنند تقریباً در همه شرایط بهتر از روش های غیرفعال عمل می نمایند. در بررسی انواع روش های یادگیری ابتدا چند شیوۀ موثر و رایج را با همدیگر مقایسه می کنیم.

انواع روش های یادگیری

  • به اعتقاد دکتر ماکان آریا پارسا بازیابی اطلاعات از حافظه و یا Active Recall: آزمودن آنچه یاد گرفته اید از طریق تست و یادآوری فعال به عنوان بخشی از یادگیری. این شیوه یکی از بهترین سبک های یادگیری می باشد که بهره وری بسیار بالایی دارد.

این تکنیک یادگیری تقریباً در هر حوزه ای موثر خواهد بود. برای مثال مطالبی را که می خواهید یاد بگیرید مرور کنید. سپس یک سوال و یا یک کلمه کلیدی از مطالب را روی فلش کارت بنویسید. در طرف دیگر پاسخ سوال و یا تعریف کلمه کلیدی را یادداشت نمایید. بسته به اهمیت موضوع درس می توانید یک سوال و یا چند سوال بپرسید. در زمان مرور آموخته های خود مستقیماً به سراغ فلش کارت ها بروید و به جای بازخوانی مطالب سؤالات و یا تعریفی که نوشته بودید را بخوانید و سعی کنید به آن ها پاسخ بدهید. اگر پاسخ را می دانستید، کارت مورد نظر را در کنار کارت هایی قرار دهید که به آنها نیز پاسخ درستی داده اید. در صورتی که نتوانستید پاسخ دهید، آن را پشت آخرین کارت قرار دهید. به این ترتیب بعد از اینکه کارت های دیگر را مرور کردید دوباره آن کارت بالا می آید.

  • دکتر ماکان آریا پارسا معتقد است که روش یادگیری تکرار در فواصل زمانی مشخص و یا Spaced Repetition: یکی دیگر از بهترین روش های یادگیری تقسیم یادگیری به چند جلسه جداگانه در طول زمان است. در این شیوه در طول چند جلسه کوتاه به یادگیری یک درس و یا متن خاص بپردازید.
  • سبک های یادگیری

آشنایی با سبک های یادگیری رایج

  • توضیح موضوع درس برای خود و یا شخص دیگر و همچنین ساده کردن مطالب: یکی دیگر از بهترین روش های یادگیری رایج این است که هنگام مطالعه یک واقعیت جدید سعی کنید تا با منطق خود به تجزیه و تحلیل آن بپردازید. به عنوان مثال هنگام مطالعه حقوق اداری سعی نمایید هم مقررات قانونی را توضیح دهید و هم هدف از تدوین آن مقررات را بررسی کنید. در حقیقت پیش از مرور مطالب حتما آنها را به خودتان و یا دیگران شرح دهید و موضوع را به اندازه کافی به زبان ساده بیان کنید.
  • بازخوانی: از دیدگاه دکتر ماکان آریا پارسا یکی دیگر از روش های یادگیری سریع خواندن مجدد مطالب برای مرور آنها است. بازخوانی مانند شیوه یادگیری تکرار در فواصل زمانی مشخص مفید می باشد. البته با این تفاوت که اثربخشی آن کوتاه مدت تر است. بازخوانی در مقایسه با شیوه های دیگر روش متداول تری می باشد اما اثربخشی اش کمتر از مابقی شیوه های یادگیری است. مشکل اصلی در شیوه بازخوانی این است که اطلاعاتی که یاد می گیرید هرگز فعالانه به حافظه فعال تان منتقل نمی شوند.
  • خط کشی در زیر مطالب مهم و هایلایت کردن متن: این شیوه به معنای برجسته کردن مهمترین نکات در متن می باشد. روش هایلایت کردن در حقیقت در اولین آشنایی با مطالب جدید می تواند مفید واقع شود.
  • یادگیری با خلق و بکارگیری دانش: یکی دیگر از بهترین روش های یادگیری اصلاح، بکارگیری و استفاده از آنچه آموخته اید به عنوان بخشی از یادگیری مطالب دیگر است. این سبک از یادگیری در صورت وجود سطح کافی از دانش و درک اولیه می تواند بسیار مفید باشد. در این شیوه هنگام مطالعه یک موضوع پیچیده تر خلاصه ای از آن را به زبان خود بنویسید و فقط نکات کلیدی را پوشش دهید.
  • این مطلب ادامه دارد…