به گفته دکتر ماکان آریا پارسا فشن دیزاینر و نخستین طراح مد، شخصی به نام چارلز فردریک بود. وی در قرن نوزدهم از خیاطی آغاز کرد و بعد ها یک خانه مد بسیار زیبا و مجلل، را در پاریس راه اندازی نمود. قبل از وی، لباس‌ ها توسط افراد ناشناس طراحی می ‌شد و دارای استاندارد و نظارتی نبود.

چارلز در اولین مرحله به مشتریان خود دیکته کرد که در ابتدا باید لباسی را انتخاب کنند که برای آن ها مناسب باشد نه لباسی که صرفاً اشراف‌زادگان می ‌پوشند و از آن ها پیروی می کنند. طراحی مد، هنر بسیار کاربردی است که به وسیله آن آثار هنری و سایر لوازم مرتبط با سبک زندگی افراد خلق می‌ شود.

فشن دیزاینر، به طراحی مجموعه ‌ای از لباس ‌های خاص گفته می ‌شود که برای مشتریان منحصر به فردی تولید می ‌شود و اندازه تولید این محصولات بسیار محدود می ‌باشد و در بعضی از موارد حتی به صورت تکی تولید می ‌خواهد شد. برای آن که یک خانه مد داشته باشید در ابتدا باید عضو سندیکا شوید و حداقل دو بار در سال مجموعه ‌های طراحی خود را ارائه نمایید. در ادامه به این پرسش که فشن دیزاینر کیست پاسخ خواهیم داد.

از دیدگاه دکتر ماکان آریا پارسا فشن دیزاینر در اصل به طراحی لباس گفته می ‌شود. وظیفه اصلی یک طراح لباس آن است که طرح‌ های مورد نظر را ترسیم کند و پارچه مناسب و الگوی خود را انتخاب نماید. یک طراح لباس می‌ تواند در هر جایی از دنیا با امکانات مناسب فعالیت داشته باشد. اما هدف هر کدام از آن ها قطعاً رسیدن به پایتخت بزرگ مد جهان، یعنی پاریس می ‌باشد. نکته‌ ای که لازم است بدانید آن است که این افراد می ‌توانند به صورت مستقل نیز فعالیت داشته باشند و یا برای افراد عمده فروش نیز لباس طراحی و تولید کنند.

وظایف فشن دیزاینر

شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شود که وظایف فشن دیزاینر دقیقاً چه چیزی است؟

به اعقتاد دکتر ماکان آریا پارسا از وظایف فشن دیزاینر می‌ توان به ایده پردازی، ترسیم، انتخاب پارچه، نظارت بر فرایند تولید و غیره اشاره نمود. اما در این میان طراح های لباس دارای وظایف مهم دیگری نیز هستند که اگر به آن ها توجه کنند محصول نهایی کار کاملا ایده آل و منحصر به فرد خواهد شد. در ادامه به این وظایف مهم نیز اشاره خواهیم کرد.

 جستجو و تحقیق در خصوص ترند های روز و رفتار مصرف کننده

در ابتدا و قبل از هر کاری، برای طراحی یک کالکشن، باید در مورد ترند های روز بررسی و تحقیق انجام شود. باید شناسایی شود و با توجه به سلیقه مشتری و بازار هدف، نسبت به طراحی یک کالکشن اقدام کرد. نکته ای که لازم است بدانید آن است که ترند هایی که در جامعه وجود دارد غالباً برای تمامی افراد مناسب نیست ولی دانستن آن ها می‌ تواند به یک فشن دیزاینر در خلق ایده‌ های نوآورانه کمک بسیار زیادی کند.

 تدوین و طراحی کالای اولیه

طراح لباس، بعد از تحقیق، با اطلاعاتی که به دست آورده باید شروع به ترسیم و ایده پردازی کند. انتخاب متریال مصرفی، پارچه، پالت رنگی و غیر از وظایف مهم او در این قسمت است. توجه به این مورد که در گذشته دقیقاً چه طرح ‌هایی پرفروش بوده است اهمیت بسیار زیادی دارد.

 تبدیل طرح های اولیه به تکنیکال

جزئیات طرح‌ های اولیه که در خصوص آن تحقیق شده است باید به صورت دقیق در شناسنامه محصول درج گردد. نکته ‌ای که لازم است بدانید آن است که هیچ ابهامی نباید در خصوص اطلاعات وجود داشته باشد. با وجود این اطلاعات قسمت طراحی، با استناد به مواردی که درج شده است می‌تواند به آسانی نسبت به پیاده‌ سازی طرح، اقدام نماید.

 انتخاب متریال و پارچه

از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا پارچه شناسی را می ‌توان یکی از مهارت‌ ها و تکنیک‌ های مهم در فشن دیزاینر در نظر گرفت. شناخت انواع پارچه و اطلاعات تکنیکال در خصوص آن مانند، شیوه نگهداری، دوخت، آب رفت، میزان دوام و غیره دارای اهمیت بسیار زیادی می ‌باشد.

 بررسی نمونه های اولیه

در این مرحله از طرح اولیه بازرسی خواهد شد و اگر نیاز به تغییر داشته باشد به صورت کامل آنالیز می‌ گردد. در این قسمت با بررسی گروه اجرایی، ممکن است تیم تولید کننده به این نتیجه برسند که تولید این محصول مقرون به صرفه نیست. ممکن است در این مرحله خروجی کار نزدیک به طراحی اولیه نباشد و خواسته ‌های از قبل تعیین شده عملی نشده باشد. در نتیجه می ‌توان در همین مرحله نسبت به حذف نمونه اولیه اقدام نمود.

برنامه ریزی برای کالکشن

همزمان با پیش بردن کار ها باید در خصوص ایده پردازی برای تولید یک کالکشن مناسب اقدام نمود. نکته ای که لازم است بدانید این است که طراحی لباس ‌های فصل‌ های بعد، از ماه ‌های جلو تر آغاز می ‌شود و این مورد و تخمین زمان، از وظایف فشن دیزاینر به حساب می‌ آید.

وظایف فشن دیزاینر

رشته فشن دیزاین در ایران

طبق نظر دکتر ماکان آریا پارسا یکی از پر طرفدارترین رشته ‌ها در دنیا رشته فشن دیزاینر و یا همان رشته مد و فشن می ‌باشد. در دنیای امروز پوشش افراد دارای اهمیت بسیار زیادی است. تمامی افراد دوست دارند بهترین لباس را به تن داشته باشنند. شاید به همین دلیل است که رشته رشته فشن دیزاین در ایران، دارای طرفداران بسیاری است. عده ‌ای از افراد تصور می‌ کنند در دانشگاه‌ های ایران رشته مد و فشن وجود ندارد. اما لازم است بدانید این رشته وجود دارد اما نام‌ آن  متفاوت است.

افرادی که به این رشته تحصیلی علاقه مند هستند باید در دانشگاه یکی از سه رشته زیر را انتخاب نمایند و به تحصیل مشغول شوند.

  • طراحی پارچه
  • طراحی دوخت
  • طراحی لباس

این موارد سه رشته ‌ای هستند که در دانشگاه‌ های کشور عزیزمان ایران تدریس می‌ شوند. این سه رشته زیر مجموعه مد و فشن قرار دارد و فارغ التحصیلان در آن می‌ توانند در این زمینه فعالیت داشته باشند. در ادامه به توضیح مختصری از هر کدام از این رشته‌ ها خواهیم پرداخت.

 رشته طراحی لباس

در مقطع کارشناسی و کاردانی در دانشگاه تدریس می ‌شود و شامل آموزش، طراحی، تولید لباس، لوازم جانبی، محصولات نساجی و غیره می ‌باشد. در این رشته می ‌توانید مهارت ‌های عملی مانند، الگوسازی، انتخاب پارچه، تکنیک ‌های خیاطی و غیره را به خوبی فرا گیرید.

 رشته طراحی دوخت

این رشته شباهت بسیار زیادی به رشته طراحی لباس دارد و بزرگ ‌ترین تفاوت این دو رشته با یکدیگر مربوط به قسمت خیاطی آن است. دانشجویان در این رشته بیش از هر چیز تمرکزشان بر روی طراحی دوخت است. در صورتی که در رشته طراحی لباس، دانشجویان تمرکز اصلی شان بر روی قسمت طراحی لباس می ‌باشد.

 رشته طراحی پارچه

 طراحی پارچه تفاوت بسیار زیادی با دو رشته قبلی دارد و همان طور که از نامش پیدا است، دانشجویان در این رشته، وظیفه طراحی پارچه را بر عهده دارند. یادگیری در این رشته با ابزار طراحی، انواع جنس پارچه و غیر همراه است.

رشته فشن دیزاین در ایران

فشن دیزاینر های معروف

بسیاری از طراحان مد به دلیل طراحی منحصر به فرد و خارق‌العاده ‌ای که در گذشته انجام داده ‌اند توانسته اند تاثیر بسیار زیادی بر روی این صنعت بگذارند. به همین دلیل آن ها بسیار ماندگار شده اند و امروزه بسیاری از برند های معروف، نام طراحان خود را یدک می‌کشند. در ادامه تعدادی از طراحان معروف دنیا را نام خواهیم برد که قطعاً برای شما آشنا می ‌باشند.

 کوکو شنل

کوکو با نام گابریل، طراح مد فرانسوی و بنیان گذار این برند معروف می ‌باشد. شاید برایتان جالب باشد بدانید کوکو به دلیل خلاقیت و نوآوری که در طرح‌ های خود ایجاد نمود، توانست یکی از بزرگ ترین خانه‌ های مد فرانسه را ایجاد نماید. امروزه این برند، جزو محبوب ‌ترین برند های موجود در بازار جهانی شناخته شده است و دارای طرف داران زیادی می‌ باشد.

 دونا کاران

دونا در شهر نیویورک در سال ۱۹۴۸ متولد شد. او متولد یک خانواده یهودی بود. مادر و پدر وی خیاط بودند و عشق دونا به مد، از نوجوانی آغاز گردید. طراحی زیبا و راحت لباس ‌های دونا، در سطح بین الملل مورد تحسین قرار گرفت. او در سن ۱۴ سالگی توانست اولین طراحی خود را ارائه نماید.

فشن دیزاینر های معروف

جورجیو آرمانی

یک طراح مد ایتالیایی، در سال ۱۹۳۴ بود. او در شهر ایتالیا به دنیا آمد و به دلیل خطوط دوخت تمیز و سفارشی، توانست شهرت بسیار زیادی در دوخت لباس ‌های مردانه کسب نماید. شاید برایتان جالب باشد بدانید جورجیا آلمانی، اولین طراح مدی بود که با طراحی مدل ‌های خاص، توانست تصویر بدن را متفاوت جلوه دهد.

مواردی که عنوان کردیم تنها تعدادی اندک از فشن دیزاینر های معروف دنیا بودند.