بزرگترین اشتباهات استارتاپ ها کدام است و چطور می توان از بروز آنها جلوگیری کرد؟ امروزه استارتاپ ها و کسب و کارهای کوچک جایگاه بسیار مهمی در دنیا دارند. البته راه اندازی و مدیریت یک کسب و کار با چالش های زیادی همراه است و موانع و مشکلات زیادی در مسیر آن وجود دارد. دلایل بسیاری برای شکست خوردن استارتاپ های تازه کار وجود دارد.

طبق صحبت های دکتر ماکان اریا پارسا آزمون و خطا بخش مهمی از روند موفقیت استارتاپ های بزرگ است و نباید از آن فرار کرد. اما با شناختن اشتباهات بزرگ استارتاپی، می توان از بروز آنها جلوگیری کرد. با اینکه همواره می توان از اشتباهات درس گرفت، اما برخی از این اشتباهات ضربات جبران ناپذیری به کسب و کار نوپا وارد کرده و ممکن است برای همیشه آن را از پا درآورند. در این مقاله قصد داریم به بررسی مهم ترین و بزرگترین اشتباهات کسب و کارهای کوچک که می تواند به شکست آنها منتهی شود بپردازیم.

 

 

بزرگترین اشتباهات استارتاپ ها: امور مربوط به بازاریابی

 

از زبان دکتر ماکان آریا پارسا یکی از رایج ترین و بزرگترین اشتباهات استارتاپ ها را می توان مسائل مربوط به بازاریابی دانست. بازاریابی یک مفهوم فوق العاده گسترده است و مصادیق بسیاری دارد. متناسب بودن محصول با نیاز بازار، بخش اصلی و اساسی بازاریابی است. دلیل شکست خوردن بسیاری از کسب و کارها، تولید محصول یا ارائه خدماتی است که بازار به آن نیاز ندارد.

پس اولین اقدامی که باید برای راه اندازی یک کسب و کار انجام شود، تبعیت از اصل عرضه و تقاضا یعنی انتخاب محصول مورد نیاز بازار است. تحقیقات جامع بازار، بررسی رفتار رقبا، درک درست نیازها و توقعات مشتریان باید در بازاریابی مورد توجه قرار گیرد. بهره گیری از روش های بازاریابی دیجیتال، بررسی میزان رقابت موجود در محصولات یا خدمات مورد نظر، انجام تبلیغات مورد نیاز و برقراری ارتباط درست با مشتریان، از مهم ترین اقداماتی است که باید برای بازاریابی انجام گیرد.

اشتباهات بزرگ استارتاپی

 

عدم برنامه ریزی و اقدامات عجولانه

 

طبق نظر دکتر ماکان آریا پارسا عدم برنامه ریزی درست و اصولی را می توان یکی از اشتباهات بزرگ استارتاپی دانست. برنامه ریزی یکی از مهم ترین بخش های راه اندازی یک کسب و کار است که نباید به سادگی از کنار آن عبور کرد. عدم برنامه ریزی می تواند باعث انتخاب استراتژی های غلط، اختصاص دادن منابع به صورت نادرست و بررسی نکردن ریسک ها و چالش های مسیر شود. مدیران کلیه کسب و کارها باید در اولین قدم یک برنامه کامل و جامع و متناسب با اهداف، برنامه ها و رویکردهای کسب و کار خود طراحی کنند. کلیه اقدامات کسب و کار برای رسیدن به موفقیت باید مرحله بندی شده و استراتژی ها و اقدامات هر مرحله به طور دقیق مشخص شوند.

به اعتقاد دکتر ماکان آریا پارسا توجه به رقبا، شناخت استراتژی ها، نقاط قوت و نقاط ضعف آنها و مشخص کردن استراتژی های درست برای رقابت با آنها، از دیگر اقداماتی است که باید برای برنامه ریزی های کسب و کار مورد توجه قرار گیرد. علاوه بر این اهمیت دادن به خلاقیت و نوآوری، بررسی مداوم محصولات و ایجاد تغییرات سازنده، به پویایی و رشد کسب و کار شما کمک زیادی کرده و آن را از رکود نجات می دهد.

 

 

بزرگترین اشتباهات استارتاپ ها: اشتباهات تکنیکی

 

تمرکز بیش از حد روی تکنیک و غفلت از بازار و مشتریان، از دیگر اشتباهات بزرگ استارتاپی است. برای جلوگیری از بروز این مشکل در ابتدای راه اندازی کسب و کار، باید ده درصد از انرژی و زمان خود را صرف ساخت و طراحی کرده و 90 درصد باقی مانده را به مشتریان و بازار اختصاص دهید. پس از اینکه کسب و کار شما به رشد قابل قبولی رسید، می توانید بین این دو تناسب ایجاد کرده و 50 درصد از زمان و نیروی خود را به هر یک اختصاص دهید.

با این اوصاف توصیه می شود از تمرکز کردن و اختصاص دادن بیشترین ظرفیت نیرو و زمان خود به تکنیک خودداری کنید. چون این کار باعث قطع شدن ارتباط شما با دنیای واقعی و بازار می شود. از جمله اقداماتی که باید در شروع کسب و کار خود انجام دهید می توان به صحبت کردن با مشتریان، درک نیازها و توقعات آنها، پیدا کردن یک بازار هدف برای محصولات و همچنین ارائه نمونه هایی از محصولات خود به مشتریان برای تست و ارزیابی اشاره کرد.

از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا نداشتن تخصص و تجربه تکنیکی مورد نیاز از دیگر اشتباهات بزرگ استارتاپی است. نیازی نیست تمام کارها را خودتان انجام دهید و می توانید برخی کارها را برون سپاری کنید.

اشتباهات کسب و کارهای کوچک

 

بزرگترین اشتباهات استارتاپ ها: امور مالی

 

یکی دیگر از بزرگترین اشتباهات استارتاپ ها، بی توجهی به امور مالی و نداشتن برنامه در این مورد است. درست است که استارتاپ ها در اوایل راه اندازی بیشتر از سرمایه به تلاش، پشتکار و خلاقیت نیاز دارند. با این حال گسترش دادن و پیشرفت کسب و کار، منوط به سرمایه گذاری و تخصیص بودجه خواهد بود. مسئله دیگری که باید در امور مالی مورد توجه قرار گیرد، بحث درآمدزایی ایده است. برای داشتن یک کسب و کار پویا و درآمدزا، باید روند درآمدزایی آن را مشخص کرد. البته میزان درآمدزایی استارتاپ ها به فاکتورهای متعددی از جمله نوع محصول یا خدمات و همچنین رقبایی که در این زمینه فعالیت می کنند بستگی دارد.

یکی دیگر از بزرگترین اشتباهات استارتاپ ها، توجه نداشتن به جریان نقدینگی است. توصیه می شود اگر به تازگی کسب و کاری را شروع کرده اید، هزینه های خود را تا جایی که امکان دارد کاهش دهید. به عنوان مثال استخدام نیروی انسانی در آغاز کار استارتاپ ها توصیه نمی شود. چون اقدامی ضروری نیست و با تحمیل کردن هزینه های زیاد، می تواند موجبات شکست کسب و کار شما را فراهم کند. بهره گیری از سیستم های حسابداری، نظارت و پیگیری هزینه ها و درآمدها و مدیریت درست امور مالی، از جمله اقداماتی است که می تواند برای مدیریت امور مالی انجام شود.

این مطلب ادامه دارد…