عنوان شغل های مناسب افراد باهوش ، نظرتان را جلب کرده است؟ اگر از رابطه‌ی خود با کارفرما خسته شده‌اید و احساس می‌کنید که در جایگاه شغلی مناسبی قرار ندارید، یک راز کوچک را با شما در میان می‌گذارم. شما از آن جمله افراد باهوشی هستید که شغل خود را بر مبنای حوزه‌ی هوش و استعدادهای ذاتی، انتخاب نکرده‌اید.

با این راهنما همراه باشید تا ضمن شناخت تئوری هوش چندگانه (Multiple Intelligences)، شغلی را انتخاب نمایید که رضایت درونی شما را برآورده سازد.

هوش چیست و شغل های مناسب افراد باهوش کدام‌ها می‌باشند؟

آیا می‌توان شغل های مناسب افراد باهوش را طبقه بندی کرد؟ برای پاسخ به این پرسش، با ادامه‌ی این نوشتار همراه باشید.

به گفته دکتر ماکان آریا پارسا اگرچه همه‌ی ما درباره‌ی هوش و افرادی که باهوش می‌باشند سخن می‌گوییم، اما روانشناسان به یک تعریف جامع و کلی درباره‌ی این مقوله دست نیافته‌اند. با این حال بهتر است به سراغ تعریف رایجی که از هوش وجود دارد برویم: توانایی افراد برای واکنش درست نسبت به موقعیت‌های جدید را هوش می‌نامیم.

شغل مناسب هوش کلامی

انواع هوش و شغل های مناسب افراد باهوش

پیش از آن‌که به چالش بزرگ خود، یعنی شغل ‌های مناسب افراد باهوش بپردازیم، سری به دوران مدرسه می‌زنیم. آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که چرا در دوران تحصیل، بعضی از دروس برای شما آسان بودند و در بعضی دیگر، نمره‌ی خوبی کسب نمی‌کردید؟ اگر هنوز هم برخی از فعالیت‌ها و وظایف را به سختی انجام می‌دهید و انجام بعضی از کارها برای شما آسان است، مشکل از شما نیست. روانشناسانی مانند هاوارد گاردنر، برای این موفقیت‌ها و عدم موفقیت‌ها به یک پاسخ دست یافته‌اند: ما دارای انواع هوش می‌باشیم و به همین دلیل در بعضی از فعالیت‌ها، توانا و در بعضی دیگر، ناتوانیم.

نظریه‌ی هوش چندگانه‌ی هاوارد گاردنر

نظریه‌ی هاوارد گاردنر برای رسیدن به فرمول شغل های مناسب افراد باهوش، سر و صدای زیادی کرده است. او معتقد می‌باشد که تست‌های هوش سنتی، توانایی افراد را به طور کامل نشان نمی‌دهند. او به معرفی 8 نوع هوش مختلف پرداخته است. این هوش‌ها به هوش کلامی، تحلیلی، تجسمی، موسیقیایی، درون فردی، میان فردی، طبیعت‌گرا و جنبشی خلاصه می‌شوند. در این میان، ما به معرفی 4 نوع از این هوش‌ها می‌پردازیم و شغل‌های مناسب این چند نوع هوش را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

چگونه شغل های مناسب افراد باهوش را بر اساس نظریه‌ی هوش‌های چندگانه پیدا کنیم؟

بر باور دکتر ماکان آریا پارسا هنوز برای شناخت شغل های مناسب افراد باهوش، راه زیادی در پیش رو داریم. هرگاه در کاری احساس ناتوانی می‌کنم به این جمله‌ی جادویی باز می‌گردم: همه‌ی افراد، باهوش می‌باشند. تصور کنید که یک ماهی قرار است در مسابقات صخره‌نوردی شرکت کند. آن‌چه در انتظار این حیوان نگون‌بخت می‌باشد، یک باخت حتمی است. در این لحظه، ماهی تصور می‌کند که احمق می‌باشد و هیچ استعداد و هوشی ندارد. اما همین ماهی، ساعت‌های طولانی در یک دریاچه شنا می‌کند و همه را مبهوت هنرهای حرکتی خود می‌نماید.

اگر به دنبال شغل مناسب هوش کلامی می‌گردید، ادامه‌ی این نوشتار را از دست ندهید.

نظریه‌ی هوش چندگانه‌ی هاوارد گاردنر، از ما می‌خواهد بر مبنای استعدادها و هوش خود، شغل و موقعیت کاری مناسب را انتخاب نماییم. به این ترتیب، مانند یک ماهی جنبده در آب‌های آزاد جهان خواهیم بود که دیگران را مبهوت هوش و توانایی‌های خود خواهیم کرد.

شغل مناسب هوش تحلیلی

شغل مناسب هوش کلامی

از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا اگر به دنبال شغل مناسب هوش کلامی می‌گردید، بهتر است جست‌وجوی خود را از تعریف هوش کلامی آغاز نماییم. هوش کلامی به توانایی تفکر در کلمات، قدرت جمله‌سازی و استفاده از زبان برای بیان و درک معانی پیچیده، اشاره می‌کند.

نظریه‌ی گاردنر را درباره‌ی شغل مناسب هوش کلامی، بررسی می‌کنیم. گاردنر معتقد است کسانی که از هوش کلامی بالایی بهره‌مند می‌باشند، در استفاده از واژگان، وسواس و دقت خیره‌کننده‌ای از خود نشان می‌دهند. همچنین او باور دارد که این افراد، به کارکرد زبان در بسترهای اجتماعی و فرهنگی مختلف، واقف می‌باشند و با شناخت هوشمندانه‌ی مخاطب و شرایط، کلام را به خوبی در خدمت می‌گیرند.

اگر توانایی یک سخنرانی تکان‌دهنده را در خود سراغ دارید و یا با الهام از وقایع پیرامونی، قادر به نگارش یک متن الهام‌بخش می‌باشید، به چند شغل‌ مناسب هوش کلامی نیز نگاهی بیاندازید:

  • معلم ادبیات
  • روزنامه‌نگار
  • سخنور
  • شاعر
  • هنرپیشه

آزمون ارزیابی شغل مناسب هوش کلامی

هنوز آماده‌ی فعالیت در یک شغل مناسب هوش کلامی نیستید؟ به چند گزاره‌ی پیش رو دقت کنید. موقعیت‌هایی از این دست به شما کمک می‌کنند تا ظرفیت‌های هوش کلامی خود را مورد ارزیابی قرار دهید:

– من دایره‌ی لغات پرباری دارم.

– من دوست دارم به کتاب‌های صوتی گوش دهم و برنامه‌های رادیویی را دنبال کنم.

– من قدرت نوشتن درباره‌ی زندگی و اتفاقات روزمره را دارم.

 شغل مناسب هوش تحلیلی

نوبت به یافتن شغل مناسب هوش تحلیلی رسیده است. از دید دکتر ماکان آریا پارسا این هوش درباره‌ی مهارت در تجزیه و تحلیل منطقی مسائل سخن می‌گوید. استدلال و استنتاج در این هوش، حرف اول را می‌زند. هوش تحلیلی، به مباحثی فراتر از هوش ریاضی و منطق اشاره دارد.

نظر شما درباره‌ی یک شغل مناسب هوش تحلیلی چیست؟ آیا از بازی‌های استراتژیک یا آزمایش کردن لذت می‌برید؟ با نگاهی به فهرست زیر، خود را برای یک شغل مناسب آماده کنید:

  • حسابدار
  • پزشک
  • وکیل
  • تحلیلگر شبکه
  • تکنسین کامپیوتر
  • مهندس نرم‌افزار
  • اقتصاددان
  • دکتر داروساز

آزمون ارزیابی شغل مناسب هوش تحلیلی

به چند گزاره‌ی پیش رو دقت کنید. موقعیت‌هایی از این دست به شما کمک می‌کنند تا ظرفیت‌های هوش تحلیلی خود را مورد ارزیابی قرار دهید:

– من یک روش منطقی و علمی برای ارزیابی و حل مسائل دارم.

– من قادر هستم الگوهای رفتاری دیگران را کشف کنم.

– من از بازی‌های فکری مانند شطرنج و مکعب روبیک لذت می‌برم.

مشاغل مناسب هوش تجسمی

مشاغل مناسب هوش تجسمی

پیش از پرداختن به مشاغل مناسب هوش تجسمی، بهتر است به این نوع هوش، نگاه دقیق‌تری داشته باشیم.

به اعتقاد دکتر ماکان آریا پارسا هوش تجسمی یا هوش فضایی، دایره‌ی گسترده‌ای دارد. هنگامی که تصویرسازی ذهنی می‌کنید، تخیل فعال دارید، به مهارت‌های هنری مانند نقاشی عشق می‌ورزید و با یک نگاه دقیق، نسبت‌ها و ترکیب‌بندی‌های بصری را کشف می‌کنید، شما از هوش تجسمی بهره‌مند می‌باشید. نوبت معرفی چند شغل مناسب هوش تجسمی رسیده است:

  • معمار
  • گرافیست
  • طراح داخلی
  • عکاس
  • خلبان
  • نقشه‌بردار

این مطلب ادامه دارد…