برند بوک (کتابچه برند) چیست و چه کاربردهایی دارد؟ چطور می توان کتابچه برند را تهیه کرد؟ اگر قصد دارید برای توسعه و پیشرفت برند خود اقداماتی انجام دهید، باید طراحی برند بوک را در اولویت قرار دهید. کتابچه برند را می توان به دلیل برخورداری از کلیه اطلاعات ضروری و حیاتی، DNA برند شما دانست. کتابچه برند دارای عناوین متعددی از جمله راهنمای برند (Brand Guide)، دفترچه هویت برند (Brand Identity Book)، راهنمای هویت بصری (Visual Identity Guidelines)، راهنمای استایل (Style Guide) یا دفترچه راهنمای برند (Brand Manual) می باشد.

به گفته دکتر ماکان آریا پارسا برای طراحی برند بوک باید ابتدا هدف خود از این کار را مشخص کنید. آیا مایل به تهیه یک راهنمای هویت بصری برند هستید یا استانداردهای ارتباطی برند برای شما از اهمیت بیشتری برخوردار هستند؟

 

 

کتابچه برند چیست؟

 

طبق صحبت های دکتر ماکان آریا پارسا برند بوک در واقع کتابچه یا راهنمای برند است که باعث تداوم، یکپارچگی، استمرار و انسجام برند شما می شود. کتابچه برند شامل تمامی جزئیات و استانداردهای مرتبط از جمله ارزش ها، اهداف و همچنین جزئیات هویت بصری برند از جمله تایپوگرافی، لوگو، رنگ ها و.. می باشد. آنچه در کتابچه برند آورده می شود در واقع خلاصه ای از استراتژی برند شما و کلیه مسائل مرتبط با آن می باشد. المان های کتابچه برند شامل مواردی از قبیل فونت، رنگ، لحن، تم نوشتاری، استراتژی های برندینگ و.. می باشد. جزئی ترین المان های برند شامل مواردی است که در شعار و لوگوی برند قرار گرفته اند. استفاده از دستورالعمل ها و قواعد مشخص و از پیش تعیین شده در تبلیغات، کارت ویزیت ها، ویدیوها، شبکه های اجتماعی و.. باعث می شود مخاطب صرفا با دیدن یک سری نشانه ها، شما را شناسایی کند.

طراحی برند بوک

 

کتابچه برند برای استفاده چه کسانی است؟

 

از دید دکتر ماکان آریا پارسا بر خلاف آنچه بسیاری از افراد ممکن است فکر کنند، برند بوک برای استفاده مشتریان نیست. این کتابچه کلیه استانداردهای اساسی برند را در بر گرفته و در نهایت به عنوان یک راهنما در اختیار کارکنان شرکت قرار می گیرد. کتابچه برند در اختیار تمامی دپارتمان ها از جمله گرافیست ها، طراحان وب، کارکنان بخش برندینگ و بازاریابی، مسئولان بسته بندی محصولات و همچنین اعضای تیم تحقیق و توسعه قرار می گیرد.

از نظر دکتر ماکان آریا پارسا کتابچه برند در اختیار آژانس های بازاریابی که کارهای تبلیغاتی برند را انجام می دهند هم قرار می گیرد. طراحی برند بوک توسط کارکنان بخش برندینگ و بازاریابی و تحت نظارت مدیریت انجام می گیرد. با این حال چنانچه نیاز به اقداماتی برای بهبود و توسعه کتابچه برند باشد، می توان از شرکت های بازاریابی کمک گرفت.

 

 

دلایل اهمیت کتابچه برند

 

برند بوک یک راهکار کاربردی برای منتقل کردن پیام برند به وسیله راه های ارتباطی از جمله بازاریابی است. از سوی دیگر کتابچه برند حاوی کلیه اطلاعات بصری مورد نیاز به صورت یک راهنمای یکپارچه است که برای معرفی هویت برند در فعالیت های مارکتینگ مورد استفاده قرار می گیرد.

تمام چیزهایی که از برند شما به سمع و نظر مخاطب می رسد در برند بوک قرار گرفته است. نکته قابل توجه دیگر در مورد برند بوک این است که اعمال یک سری قوانین و قواعد روشن و واضح، از تک روی و خودرایی های کارکنان شرکت و اعمال کردن نظرات و تمایلات شخصی به جای هویت برند جلوگیری می کند. با وجود کتابچه برند کلیه فعالیت های بازاریابی شرکت در یک راستا و متناسب با هویت برند انجام می شود.

علاوه بر همه این ها وجود برند بوک در یک شرکت یا سازمان، باعث به وجود آمدن یک دید و درک مشترک در کلیه کارکنان شده و یک راهنمای جامع و کامل برای افرادی به شمار می رود که به تازگی در شرکت استخدام شده اند. کتابچه برند روند انجام کارها در سازمان را سرعت بخشیده و از سردرگمی و کلافگی کارکنان جلوگیری می کند. بسیاری از شرکت ها بخش اعظم فعالیت های بازاریابی خود را به شرکت هایی می سپارند که به صورت تخصصی در زمینه بازاریابی فعالیت می کنند. کتابچه برند به این تیم ها کمک می کند در کمترین زمان ممکن آشنایی کافی با برند، استراتژی ها و اصول مهم آن پیدا کنند.

به طور کلی برند بوک علاوه بر ایجاد یکپارچگی در برند، در جلب اعتماد و تاثیرگذاری برند هم موثر است و در نهایت منجر به پیشرفت سازمان می شود. اکنون که با BrandBook و اهداف آن آشنا شدیم، بهتر است به بررسی بخش های مختلف آن بپردازیم.

هویت بصری برند

 

اولین بخش برند بوک: درباره برند (About Section)

 

درباره برند معمولا در قسمت ابتدایی برند بوک قرار گرفته و به اقدامات برند، نحوه شناخته شدن آن و همچنین هدف شرکت از طراحی برند بوک می پردازد. در این بخش می توانید به داستان برند، هسته مرکزی فعالیت های شرکت، بازار هدف، ویژگی های مثبت برند، مزایای رقابتی، شعار یا پیام برند و نحوه استفاده از آن، نام برند و دلیل انتخاب آن، اهداف بلند مدت، چشم اندازها و.. بپردازید. شعار برند باید عبارتی کوتاه و مختصر و در عین حال عمیق و جامع باشد. اگر برند شما دارای زیر مجموعه است، در این قسمت باید به معرفی آن بپردازید. کوتاه و مختصر یا طولانی و مفصل بودن این قسمت، بستگی به سلیقه شما دارد. برای جلوگیری از خستگی مخاطب، می توانید در این قسمت از اسلاید، ویدیو، تصاویر و.. استفاده کنید. کتابچه برند باید هر 3 الی پنج سال توسط مدیر برند مورد بازنگری قرار گیرد.

brand book

 

دومین بخش برند بوک: دستورالعمل های بصری (Visual guidelines)

 

از دیدگاه دکتر ماکان آریا پارسا هویت بصری برند که مخاطب در اولین نگاه متوجه آنها می شود شامل المان هایی مثل فیلم، تصویر، چارچوب رنگی، گیف و.. می باشد. در این بخش باید به تعریف یک سری المان های بصری که در فعالیت های بازاریابی مورد استفاده قرار می گیرند بپردازید. مهم ترین المان های بصری که باید در کتابچه برند آورده شود، شامل لوگو، مارک، تگ لاین، رنگ های اصلی و ثانویه، تایپوگرافی، علامت اختصاری، تصاویر و.. می شود.

لوگو (Logo) به عنوان المان اصلی در هویت بصری برند، اهمیت زیادی دارد و کلیه مشخصات و ویژگی های آن از جمله نحوه استفاده، رنگ ها، اندازه های مجاز لوگو و دیگر اطلاعات مرتبط با آن باید در کتابچه برند آورده شود. توجه داشته باشید که بهره مندی از دستورالعمل های بصری، محدودیتی برای خلاقیت کارکنان ایجاد نمی کند. این اقدام ایده ها را منسجم کرده و برای آنها چارچوب مشخص می کند.

این مطلب ادامه دارد…